Základní pojmy
28. 3. 2007
Základní pojmy
Nálev (povar)- děláme, když určité množství vody zahřejeme do varu a pak přidáme dotyčné byliny. Po jediném uvedení do varu odstraníme nálev s ohně, necháme jej 10 minut státi, slijeme a mírně vytlačíme.
Odvar-zatím kdy nálevu dáváme přednost při květech, listech, u rostlin, které obsahují snadno prchavé látky, éterické oleje, vkládáme dřevnaté a tuhé rostlinné částice, jako stonky, a kořeny do chladné vody a pak je vaříme.
Rozpouštění rostlin- nebo jejich částí lze dosíci ve vodě, mléce nebo lihu, podle toho, v čem jsou jejich látky rozpustné.
Rostlinné šťávy-jsou ony tekutiny, kterými se rostliny vyživují a obdržíme je vymačkáním. Na jaře nasbíráme vypučelé listí pampelišek, žebříčku, třebule, rozmělníme je s trochou vody ve hmoždíři a šťávu vytlačíme. Někdy mísíme tyto šťávy také se sirupem a uložíme je.
~
Digerování - Tak jmenujeme pochod, při kterém nějakou pevnou látku při mírném teple vkládáme do nějaké tekutiny a necháme z ní šťávy vatahovati nebo jak říkáme technicky vylouhovati.
Procezení - jest pochod, při kterém používáme k němu buď plátna nebo plsti, které nejlépe do hrotu složíme a tekutinu do nich nalijeme. Malými otvory protéká pak jen čistý výtažek, kdežto vše ostatní zůstává v látce. Také se doporučuje nalíti smíšeninu, kterou chceme procediti do šátku, ze kterého jsme utovořili váček a pak jej vymačkati.
Výtažek - Tímto slovem rozumíme zhuštěné nebo odpařením zhoustlé nálevy, nebo odvary, které jsme odpařili do hustoty medu nebo až na sucho. Sem náležejí různá povidla: z černého bezu, ze švestek, a ze šípku.
Tinktury (rostlinné kapky)- jsou výtažky z rostlin silným lihem nebo jižními víny, jako vínem malaga, marsala, sherry, atd. Tyto tinktury obsahují téměř všechny rozpustné léčivé látky z užitých rostlin v lihovém nebo vinném roztoku.
Lektvary se zhotovují smísením lučebnin a rostlinných prášků, při čemž používáme nějakého tekutého pojidla. Jako pojidla používáme vody, medu, syrapu, povidel z černého bezu, nebo jalovce. Semínko proti červům, rozmělněné s medem nebo syrupem je takovým lektvarem. - Ve zvěrolékařství jsou nejoblíbenější formou lektvaru. V této formě hustého tělesa lze zvířatům podati veliké množství léku, který polykají, aniž jsou při tom obtěžována záchvaty kašle.
Nálev (povar)- děláme, když určité množství vody zahřejeme do varu a pak přidáme dotyčné byliny. Po jediném uvedení do varu odstraníme nálev s ohně, necháme jej 10 minut státi, slijeme a mírně vytlačíme.
Odvar-zatím kdy nálevu dáváme přednost při květech, listech, u rostlin, které obsahují snadno prchavé látky, éterické oleje, vkládáme dřevnaté a tuhé rostlinné částice, jako stonky, a kořeny do chladné vody a pak je vaříme.
Rozpouštění rostlin- nebo jejich částí lze dosíci ve vodě, mléce nebo lihu, podle toho, v čem jsou jejich látky rozpustné.
Rostlinné šťávy-jsou ony tekutiny, kterými se rostliny vyživují a obdržíme je vymačkáním. Na jaře nasbíráme vypučelé listí pampelišek, žebříčku, třebule, rozmělníme je s trochou vody ve hmoždíři a šťávu vytlačíme. Někdy mísíme tyto šťávy také se sirupem a uložíme je.
~
Digerování - Tak jmenujeme pochod, při kterém nějakou pevnou látku při mírném teple vkládáme do nějaké tekutiny a necháme z ní šťávy vatahovati nebo jak říkáme technicky vylouhovati.
Procezení - jest pochod, při kterém používáme k němu buď plátna nebo plsti, které nejlépe do hrotu složíme a tekutinu do nich nalijeme. Malými otvory protéká pak jen čistý výtažek, kdežto vše ostatní zůstává v látce. Také se doporučuje nalíti smíšeninu, kterou chceme procediti do šátku, ze kterého jsme utovořili váček a pak jej vymačkati.
Výtažek - Tímto slovem rozumíme zhuštěné nebo odpařením zhoustlé nálevy, nebo odvary, které jsme odpařili do hustoty medu nebo až na sucho. Sem náležejí různá povidla: z černého bezu, ze švestek, a ze šípku.
Tinktury (rostlinné kapky)- jsou výtažky z rostlin silným lihem nebo jižními víny, jako vínem malaga, marsala, sherry, atd. Tyto tinktury obsahují téměř všechny rozpustné léčivé látky z užitých rostlin v lihovém nebo vinném roztoku.
Lektvary se zhotovují smísením lučebnin a rostlinných prášků, při čemž používáme nějakého tekutého pojidla. Jako pojidla používáme vody, medu, syrapu, povidel z černého bezu, nebo jalovce. Semínko proti červům, rozmělněné s medem nebo syrupem je takovým lektvarem. - Ve zvěrolékařství jsou nejoblíbenější formou lektvaru. V této formě hustého tělesa lze zvířatům podati veliké množství léku, který polykají, aniž jsou při tom obtěžována záchvaty kašle.